Gabi montázs.jpg


Dráma: ahogy tetszik
Az Erasmus+ program keretében 2016. Július 1. és 12. között egy drámatanároknak szóló kurzuson vettem részt Southamponben, Angliában.
A kurzus 12 résztvevője közül 9-en középiskolai, 3-an pedig általános iskolai tanárok voltunk, legtöbbünk nyelvtanár. A kurzus célja a drámapedagógia integrálása az általunk tanított tantárgyakba. A résztvevők Lengyelországból, Olaszországból, Németországból és Magyarországról érkeztek.
Southamptonba állomásán, amely Anglia déli partjának közepe táján fekszik, a fogadócsaládok vártak minket. Másnap reggel egy városnéző séta után gazdag programot ismertetett velünk Stephen Kingdom szervező,az International Study Programmes képviselője. A tanfolyamot nem egy tanár vezette végig, hanem több meghívott előadó tartott foglalkozásokat illetve több színházlátogatást is szerveztek nekünk a tanfolyam keretén belül. Ezáltal igen színes, sokrétű programban volt részünk.
Rövid bemutatkozás után a Cantell Secondary School iskola vezető drámatanára áttekintést adott az angol drámaoktatás történetéről, gyakorlatáról és követelményrendszeréről. Később a kurzus folyamán az ő iskolájában és óráján tettünk látogatást.
A második napon Mark Wheeller tartott drámafoglalkozást. Ő az Oasis Academy drámatanára valamint országosan elismert drámaíró, a verbatim színházi műfaj képviselője. E műfaj lényege, hogy egy megtörtént – többnyire tragikus – eseményt dolgoz fel interjúk formájában, melyből a megkérdezettek szó szerinti nyilatkozatait felhasználva egy dokumentumfilmhez hasonló dráma íródik főként a diákszínpad számára. A délutáni workshopba diákjait, mint segítőit is bevonta.
A harmadik napotDr Eileen Fitzgeralddal a winchesteri egyetem tanárával töltöttük, aki arra oktatott minket, hogyan tanítsuk Shakespeare-t az angol órán és bevezetést adott a szombaton megnézendő Szeget szeggel c. Shakespeare darabhoz, amelyet a program keretében a londoni Globe színházban tekintettünk meg.
Délután a londoni Nemzeti Színház egy vendégjátékát néztük meg a helyi színházban, amely az utóbbi évek egyik legsikeresebb darabja Angliában: modern high-tech díszlet ötvözete a fizikai színház néhol szinte akrobatikus elemeivel. Mindezen elemekkel pedig egy autista fiú belső útját és külső kalandját vitték színre. Bőven meríthettünk inspirációt a drámaórákra is ebből a rendkívül ötletes és kreatív darabból.
Másnap az említett Shakespeare darabot tekintettük meg az autentikusan újra felépített Globe színházban. Semmihez sem fogható színházi élmény a bárd darabjait autentikus színfalak között, autentikus kosztümökben, autentikus zenével előadva megtekinteni.
A második hét elején alkalmunk nyílt ellátogatni egy southamptoni középiskolába. Körbevezettek minket az intézményben, sok érdekességet tudtunk meg az angol iskolák működéséről, a tanárok közötti együttműködésről, hospitáltunk angol és drámaórán egyaránt. Alkalmunk nyílt továbbá diákokkal is beszélgetni, megnéztük, hogyan zajlik a felzárkóztatás és az idegen ajkú diákok nyelvi felkészítése. Maga az iskola modern épülete, kialakítása, dekorációja is sok ámulnivalót rejtett. A legfontosabb mégis a drámaóra meglátogatása volt. A diákok nagyfokú önállósággal, kreatívan, magas mozgáskultúrával és testtudattal mozogtak. Bár Angliában a nagy múltra visszatekintő dráma tantárgy jegyre értékelendő, kidolgozott tematikával rendelkező tantárgy, mégsem osztályozás és tanteremszagú órát láthattunk, hanem igazi játszó gyerekeket.
Másnap ismét Mark Wheeller látogatott el hozzánk és magával hozta az aznap esti előadásuk néhány szereplőjét, akik többek között betanították nekünk az előadásuk első pár percét. Fizikai színházról lévén szó, ez nem volt kis teljesítmény. Jobban átérezve a műfaj nehézségét, annál inkább értékeltük az aznap este megtekintett produkciójukat, amellyel az országos középiskolai angol versenyen különdíjat nyertek.
Szerdán Winchesterbe kirándultunk, ahol egy nagy tudású és tapasztalt idegenvezető gondjaira bíztak minket. Többek között megtekintettük Artúr király kerekasztalát (illetve annak egy Tudor kori elképzelt mását), Jane Austen házát és sírját, és a híres katedrálist.
A csütörtöki nap házigazdája Graham Workman volt, akicélirányosan olyan drámagyakorlatokat hozott, amelyeket a nyelvórán jól hasznosíthatunk.
Az utolsó meghívott oktatónk Max Lindsay, a southamptoni ifjúsági színpad rendezője volt. Az ő két egész estét betöltő ifjúsági darabjukat szintén alkalmunk volt megtekinteni. Ezzel a tapasztalattal a tarsolyunkban fogtunk vele munkához. A leggyakorlatiasabb és leghasznosabb workshop volt az övé, amely a színpadi verekedésen keresztül, a státuszgyakorlatokon át, a színpadi bábok életre keltésére és mozgatására is kiterjedt. Igazán méltó lezárása volt a kurzusnak.
Az utolsó napot szintén kirándulással töltöttük, melynek során Salisburybe látogattunk el. Az itteni híres katedrálisban volt látható a Magna Carta egyik eredeti kézirata, melynek időszaki kiállításával éppen a híres dokumentum 800 éves évfordulóját ünnepelték ország szerte Angliában.
A szállásadóm, bár a városközponttól a legmesszebb lakott, a legkellemesebb és legvendégszeretőbb idős angol hölgynek bizonyult. Minden reggel teljes angol reggelivel kínált engem és lengyel csoporttársamat és minden este meleg vacsorával, angol süteménnyel várt minket haza. Kedvessége az egész hetet otthonossá varázsolta számunkra. Nagy hálával tartozunk neki.
A kurzus előtt és után volt alkalmam pár napot Londonban tölteni, amelyet iskolánk fenntartója a Notre Dame Női Kanonokrend diákotthonában töltöttem, megismerve az ottani kedves nővéreket, akik szeretettel fogadtak. Ottlétemet múzeumlátogatással (Charles Dickens múzeum, British Museum, National Gallery, National Portrait Gallery, stb.) és színházlátogatással töltöttem.
Ellátogattam a Nemzeti Színházba, ahol egy barokk darabot tekintettem meg. Itt részt vettem egy a kulisszák mögé bepillantó sétán, ahol nemcsak a színház egyes színháztermeibe, hanem a díszletkészítők és kulisszafestők munkájába is bepillantást nyertünk.
A Globe-ban két további darabot tekintettem meg. A nagyszínpadon a II. Richárdot, a Globe mellett nemrég felépült Sam Wanamaker színházban pedig az Ahogy tetszik c. darabot volt szerencsém megnézni. Ez a Jakab király korabeli szintén autentikusan rekonstruált fából épült kincses doboz méltó társa a vele egybeépült Globe színháznak. Páratlan élmény volt benne az előadás.
Agatha Christie „Egérfogó” c. híres bűnügyi darabját is volt alkalmam látni, melynek végén megkérik a közönséget, hogy ne mondja el senkinek, hogy ki volt a gyilkos. Ez valószínűleg hatásos kérés, ugyanis ez a színdarab a világ legrégebb óra folyamatosan műsoron levő darabja. Mindazonáltal nekem csalódást okozott.
Az utolsó darab a „Csataló” c. darab volt, amely a szintén a Nemzeti Színház nagy sikerű darabja. Itt hasznosnak bizonyult az a rövid bevezetés, amit a bábok mozgatásához kaptunk a kurzus utolsó napján. A darab főszereplője ugyanis egy három bábos által mozgatott életnagyságú báb-ló volt. Olyan erővel keltették életre a bábot, hogy pár perc múlva mi nézők meg is feledkeztünk az azt mozgató bábszínészekről: minden rezdülését élethűen adták vissza.
Mindezektől az élményektől inspirálva az idei tanévben dráma csoportot alakítottam és vezetek, Globe színházi vetítéseket szervezek a városnak és a bécsi angol színház angol nyelvű darabjának vendégszereplését kieszközölve, örömmel nyújtok angol nyelvű színházi élményt Zalaegerszeg város és a környező települések angolul tanuló diákjainak.
Úgy vélem tehát, hogy az angol földről származó magok jó földbe hullottak iskolánkban és városunkban és bízom benne, hogy a jövőben bő termést hoznak.
A fentiek fényében szeretettel ajánlom a kurzust minden dráma iránt érdeklődő angoltanárnak.

A mobilitásról bemutatót készítettem, amely ezen a linken található.

Baka Gabriella
angol-német szakos középiskolai tanárközépiskolai idegen nyelvi munkaközösség-vezetőaz Erasmus+ program projektmenedzsere