A Nemzeti Színház versenyének döntőjében a MindszentyRed Mat.jpg


A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Baka Gabriella vezette drámacsoportja bejutott a Shakespeare Lives in 2016 elnevezésű, angol nyelvű színjátszó verseny döntőjébe, amelyet októberben a Nemzeti Színházban rendeznek meg. A Nemzeti Színház, a British Council és a Brit Nagykövetség angol nyelvű színjátszó versenye 9-11. osztályos középiskolásoknak szól, amelyre a zalaegerszegi diákok is jelentkeztek. A kiírás apropóját az adja, hogy „idén emlékezünk meg az angol nyelvű drámairodalom géniuszának, William Shakespeare halálának 400. évfordulójáról. Nem telik el színházi évad Shakespeare nélkül, művei ma is örök érvényűek” szól a pályázat szövege.

Az angol nyelvű színjátszó versenyre - amely a British Council Shakespeare Lives nemzetközi programsorozat része - 2-10 fős csapatok jelentkezését várták, „akik készek arra, hogy színjátszó tehetségükről, angol nyelvtudásukról és kreativitásukról tanúbizonyságot tegyenek ország-világ előtt”.
A Shakespeare Lives színjátszó verseny két fordulóból állt. Az elődöntők az interneten zajlottak április és június között, a döntőre pedig október 8-án, a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán kerül sor nemzetközi zsűri előtt. A döntőbe tíz csapat jutott be.
A Mindszenty színjátszó csoportja a Hamlet című tragédia feldolgozásával készült, amelynek 15 perces adaptációját Baka Gabriella tanárnővel közösen találtak ki.
A verseny fődíja egy közös londoni utazás, a második helyezett nyelvvizsga lehetőséget, a harmadik elektronikus könyvolvasót kap.

Arany Horváth Zsuzsa
Zalai Hírlap

Forrás