Élmény és nyelvtanulás diákoknak baka-gabi_1.jpg


A Bécsi Angol Színház iskolai turnéjának egyik előadását láthatták azok a zalaegerszegi diákok, akik már értenek valamelyest angolul. Philip Dart: The Fame Game című interaktív vendégjátékát a Hevesi Sándor Színházban nézhették meg a gyerekek. Az előadásra akkora volt az érdeklődés, hogy a társulat egy délután alatt kétszer is teltház előtt játszott.
A Bécsi Angol Színház egyik színészcsoportja a Mindszenty Általános Iskola és Gimnázium angoltanárának, Baka Gabriellának a közreműködésével érkezett Zalaegerszegre. Immár második alkalommal hívták meg a társulatot városba. Tavaly egy Oscar Wilde darab került terítékre modern feldolgozásban, most pedig a The Fame Game, ami a tehetségkutató show-k árnyoldalaira hívta fel a diákok figyelmét.

baka-gabi_2.jpg

Baka Gabriella, szervező érdeklődésünkre elmondta: a Mindszenty-iskola az elmúlt években több olyan programot is szervezett, ami színházzal, illetve angol nyelvű színházzal kapcsolatos. Az Art Mozi közreműködésével például már háromszor vetítettek le egy-egy Globe Színházi előadást. Legutóbb a Rómeó és Júliát nézhették meg a diákok a moziban.
A másik projekt pedig a Bécsi Angol Színházzal és a Hevesi Sándor Színházzal közösen zajlik. Az osztrák társulatról egy angoltanároknak szóló nemzetközi drámakonferencián hallott először, és nem sokkal később fel is vette velük a kapcsolatot. Kiderült: többféle szintű és tematikájú, iskolásoknak szánt darabokkal dolgoznak, és nyitottak arra, hogy Zalaegerszegre is ellátogassanak. Az angoltanárnak – aki a szervezés elején még megyei angol szaktanácsadóként is tevékenykedett – mindenekelőtt helyszínt és anyagi fedezetet kellett találnia ahhoz, hogy Zalaegerszegre jöhessen a bécsi csapat. Végül a Hevesi Sándor Színház vásárolta meg a diákoknak szóló előadásokat.
Mint mesélte: a bécsiek repertoárjából olyan darabokat választottak, amik nyelvileg és tematikájukban a legtöbb korcsoport számára elérhetőek és élvezetesek. A tavalyi Oscar Wilde adaptációt és a mostani The Fame Game-et ügyesebb általános iskolások, valamint kezdő és haladó középiskolások egyaránt szívesen nézték, és úgy tűnik sikerült is a város iskoláit megmozgatni a programmal.
Annál is inkább, mert a The Fame Game napjaink egyik népszerű jelenségére, a tehetségkutató show-k világára reflektál. Az előadás a műsorok és a média manipulatív technikáit bemutatva arra hívja fel a figyelmet, hogy nem minden az, aminek látszik. Vagyis a valóság és a tévében látott dolgok néha bizony köszönőviszonyban sincsenek egymással. A befolyásolásnak pedig könnyen áldozatul eshetünk.
A Bécsi Angol Színház iskolásoknak szánt produkcióihoz oktatóanyagok is vannak, melyek letölthetőek az internetről. A szövegkönyvek is elérhetők, de előadásokhoz kapcsolódó feladatlapokat is megoldhatnak a diákok. A színházi élményen túl, ezért a nyelvtudás fejlesztésére is alkalmasak ezek a programok.
A mostani előadás után, a Mindszenty-iskola diákjainak egy csoportja beszélgethetett is a színészekkel a Hevesi Sándor Színház előterében; természetesen angol nyelven. Baka Gabriella szerint vannak gátlásosabb diákok, akik egy ilyen szituációban nehezebben szólalnak meg, ám az interaktivitásra és az életszerű angol nyelvű kommunikációra fel lehet készíteni a diákokat. A színészek ezen kívül nagyon nyitottak és közvetlenek, így a diákok partnerek voltak mind az előadás alatt, mind pedig az azt követő beszélgetésen.

Pánczél Petra

Zala Média Online


Forrás