Anita montázs.jpg


Dráma Exeterben

A Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium tanáraiként 2015. nyarán az Erasmus+ program ösztöndíjasaiként kéthetes intenzív angol illetve német nyelvi-módszertani képzéseken vehettünk részt Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság területén. Én az IPC Exeter nyelviskolában Dráma kurzuson épülhettem Dél Angliában. Valamennyien aktív résztvevői vagyunk a különböző pedagógusképzéseknek, de nekem, személy szerint eddig csak hazai, magyar nyelvű szakmai képzéseken volt lehetőségem ismereteimet gyarapítani.
Az iskola, elhelyezkedését tekintve, könnyen megközelíthető, a központban, az Exe folyó partján fekszik. Exeter egy csodálatos, hangulatos város. Az első napon egy városnéző sétával folytattuk az ismerkedést, amely nem csupán hasznos volt, de további idegenvezetőnk, Roger Watson, különleges humorérzékkel megáldott, széleskörű filozófiai, történelmi és irodalmi ismeretekkel rendelkező, nem mindennapi személyiségnek bizonyult. A két hét alatt bemutatta az említett extra információkkal dúsítva a festői szépségű Boscastle-t, Artúr király legendáiról híres Tintagel-t, és a legesősebb napon jártunk a Dartmoor Nemzeti Parkban is. (Bár ez panasznak hangzik, mégsem az, mert az év második legcsapadékosabb hónapjának két hetében gyakorlatilag ez volt az egyetlen igazán esős nap, ezért igazán szerencsés időjárásnak örvendhettünk.) A mi közkedvelt guide-unk egy egész napos kirándulás alkalmával mesélt a legkisebb nagyváros, Wells és katedrálisa különlegességeiről, majd Jane Austen egykori lakhelyéről, a római kori fürdőváros, Bath rejtelmeiről ékes angol nyelven. Amint az érzékelhető, szabadidős beépített programokban bővelkedett a kurzus, de ha ez még nem lett volna elég számos további kulturális lehetőségre hívták fel a figyelmünket. Eljutottunk még Torquay tengerparti kisvárosba, lejártuk a városfalak mentén szervezett ingyenes helyi idegenvezető által kísért városnéző körutat (Red Coat Tour), ami további érdekességekkel bővítette tudásunkat, ami aztán sokszor visszaköszönt a helyi múzeum termeiben is.
8 fős csoportban végeztük a kurzus nyújtotta feladatokat, amiből szerintem mindenki kapott számára alkalmas muníciót. Biztosan mindenki használta is az ott „átélt” gyakorlatokat, mert óvodás kortól 12. évfolyamos diákokkal dolgoznak a résztvevő kollégák. Spanyol, lengyel, szlovák, litván és magyar nemzetiségűek voltunk együtt.
Meghan, az oktatónk, remek érzékkel váltogatta a különböző feladatokat és bátorított minket, így a továbbképzés minden percét igazán élvezetessé tette számunkra. A délutáni órákon néhány alkalommal egy fiatal, gyorsbeszédű hölgy, Esther dolgozott velünk, de a második alkalomtól felvettük a tempót és rendkívül sokat tanulhattunk tőle is, mert egy perc üresjárat sem volt, így mindenki roppant hatékonynak érezte ezeket az alkalmakat.
Természetesen fénymásolatban megkaptuk az elméleti és konkrét szimulációs feladatokat, verseket, helyzetgyakorlatokat, szerepjátékok anyagait. Egy módszertani ötletbörzével és a mikro tanításokkal és értékeléssel zártuk az utolsó két napot, mely szintén nagyon hasznos volt, mert megoszthattunk egymással a jól bevált feladatainkat, diákokat motiváló honlapokat, egyebeket. Sokfajta munkamódszert kipróbáltunk, dolgoztunk párban, csoportban, alkottunk saját jelenetet, közös történetet készítettünk kimerevített képet, improvizáltunk, amikor csak kellett, sőt még Shakespeare jelenetet is játszottunk!
Homestay elhelyezést választottam, mert szerettem volna, ha kicsit beleláthatok egy brit család hétköznapjaiba. Jól választottam, mert nagyon kedves házaspár volt a vendéglátóm. Bár messze laktak az iskolától, de a kéthetes bérlettel negyedóra alatt be lehetett érni az iskolához. Vendéglátóim pontban hatkor egészséges, meleg étellel vártak, és jókat beszélgettünk vacsora közben.
Nem utolsó sorban, lehetőségem nyílt a kurzust megelőző három napot a fővárosban töltenem, ami tovább növelte a családomtól távol töltött idő értékét. Hihetetlen élmény volt Bartók Bélaszobrába botlani London South Kensington kerületében, nem messze a Victoria and Albert Museum és a Természettudományi Múzeumtól!
Szívből ajánlom ezt a „Drama” kurzust azoknak, akik módszertanilag és nyelvileg is fejlődni, frissülni szeretnének, és nem utolsó sorban a profi szervezés, remek hangulat és a kis csoportlétszám miatt! Nem hiába ajánlotta Exetert kedves kolléganőm, aki már részt vett ilyen továbbképzésen. Köszönet illeti ezért Baka Gabriellát, aki készségesen segített minket a sikeres pályázat felé vezető, konfliktusokkal, bizonytalansági tényezőkkel övezett úton és fáradságot nem kímélve gyakorlatilag ő fogta össze mindnyájunk munkáját és vitte sikerre iskolánk pályázatát!

Szilágyi Anita