A drámapedagógia az életben adódó szituációkat mutatja megTesttudat.JPG


Zalaegerszeg - Ötpercnyi ötletes mozdulatsor segítségével mesélik el alkalmi nézőjüknek a Rómeó és Júlia dráma prológusában foglaltakat. Közben egyik társuk felolvassa Shakespeare örökbecsű tragédiájának sorait, ami nem is olyan könnyű angol, hiszen hatszáz éve íródott.
Hol járunk? Baka Gabriella angol-német szakos középiskolai tanárnő, volt megyei angol nyelvi szaktanácsadó óráján a megyeszékhelyi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. A laikus bámészkodó az órát elsőre nehezen dekódolja, főleg, ha a hagyományos, frontális jellegű poroszutas oktatási rendszer hagyott nyomot rajta. Művészetek nevet viseli ugyanis az óra.

- A biztos nyelvtudás valójában az az alap, amire alapozva a 11. osztályosokkal angol drámaórát tudunk megvalósítani - mondja elöljáróban a tanárnő, aki, ha teheti szabadidejében, főleg nyaranta - Erasmus vagy Comenius programot igénybe véve - angliai továbbképzéseken, drámakurzusokon fejleszti pedagógiai eszköztárát, mert meggyőződése, hogy hivatása és a gyerekek kreativitása, kíváncsisága folytonos megújulásra készteti. - Itt vagy irodalmi művekből választok eljátszandó szituációkat, helyzeteket, vagy improvizáció által mi magunk találunk ki valamit, ami fejleszti a társas interakciót, a beszédkészséget, a többsíkú kifejezőkészséget, a térbeli testtudatot, az érzelmi intelligenciát. Az angol iskolák számára kifejlesztett segédanyagból készülünk. A mai gyerek túl sokat ül a számítógép előtt, a szemkontaktus felvétele, az érintés is zavart okoz néha. Ha egész nap görnyedve gubbaszt, már az is új élmény, ha felállva kitárja a karjait. Ezt segíti a drámapedagógia, a felszabadító élményt adó bizalomjáték, az improvizációk sora, az pedig plusz, hogy idegen nyelven zajlik.
A tanulók megérzik, mi kell ahhoz, hogy merjenek társukra hagyatkozni, kövessék, értsék mások érzelmeit, fantáziáját, kiegészítsék egymást, kapcsolódjanak a gondolataik.
- Bemelegítünk, táncot és szituációkat improvizálunk, beszédgyakorlatot tartunk - mesélik a diákok, miután meghallgathattam a legnagyobb angolnak az ő a mozdulataikkal kísért szavait, amiket már Angliában is „anglítanak” a XX. századi befogadás könnyítéséért. - Oda kell figyelnünk magunkra, a testünkre, már hiányzott is ilyesmi a napjainkból - teszi hozzá a jogra, mérnöki karra, nyelvtanári katedrára készülő Bence, Dorottya, Kitti, Sára és Dávid.
Mi a legérdekesebb? Amikor popslágerekre táncolták el a Rómeó és Júlia történetét.
- A helyzetgyakorlatok során néha játékból össze kell vesznünk, majd ki kell békülnünk, szóval élethelyzetekkel találkoztat bennünket a tanárnő. Bárhova vetődünk, a kommunikációs szituációk ismerete hasznunkra lesz - teszi hozzá Bence, aki majdani egyetemén is szeretne belépni a jónevű színjátszó körbe.
Baka Gabriella sokféle módszert alkalmaz arra, hogy kiszabadítsa a tanítványait a megszokott keretek közül. Kaposi László képzését is elvégezte, a nevéhez fűződik az, hogy az egerszegi diákok az Art moziban láthatják Shakespeare londoni színháza kései követőinek, a Globe Színház társulatának a darabjait (Rómeó és Júlia, Macbeth, Vízkereszt) eredeti nyelven, magyar felirattal. Ahogy az is, hogy idén már második alkalommal a Hevesi Sándor Színházba látogat a bécsi angol színház, amely Zalaegerszegen kívül Magyarországon nem járt még sehol. Március 2-án, jövő szerdán délután két alkalommal játsszák el Philip Dart: The Fame Game című zenés játékát, így legalább 800 egerszegi diák gyakorolhatja e módon a nyelvet. (A Fame Game popdalokkal színesített, könnyen érthető interaktív darab, a tehetségkutató show megtévesztően csillogó világáról és a fiatalokra gyakorolt hatásáról szól.) A darab előre letölthető, a tanárok-diákok felkészülhetnek a minél hatékonyabb feldolgozásra.
Baka Gabriella természetesen szeretné elvinni a diákjait Londonba, a Globe Színházba. (Az állójegy 5 font...) Törekvéseiben segítségére van az iskola alapítványa, augusztusban talán sikerül az utazás. Tervben van a veszprémi angol színházi fesztivál meglátogatása és prágai színjátszók vendégül látása.
Arany Horváth ZsuzsaZalai Hírlap
Forrás